Alles omtrent de verzorging van Uw kitten!

Uw nieuwe kitten en toekomste huisvriend heeft natuurlijk ook na het verlaten van onze cattery verzorging nodig. Op deze pagina kunt u allerlei tips vinden over de verzorging van Uw kat. Wij van cattery Hijmering vinden het belangrijk dat ook na het verlaten van het nest de kat in goede handen is.

Kittenpakket
Als een kitten 13 weken oud is, mag hij of zij zijn ouderlijk huis verlaten. De verhuizing van woonomgeving, het gemis van moeder en broers en zusjes is vaak al veel voor een kitten om te verwerken. Als je het kitten dan ook nog meteen ander voer gaat geven zouden de kittens diarree kunnen krijgen. Dat is de reden dat de nieuwe eigenaren een kitten-pakket mee krijgt met daarin o.a. het voer wat ze hier gewend zijn. Zo kan de kitten de eerste week zijn eigen voer eten en langzamerhand, door te mengen met ander voer wennen aan het voer wat u wenst te geven. Zelf voer ik Royal Canin en whiskas aan mijn kittens.

Andere vraag?
Heeft U een andere vraag over de verzorging van Uw kitten? Neem dan contact met op ons via het contactformulier!

Handige tips bij kattenallergie!

Het meest voor de hand liggende advies bij kattenallergie is: blijf ver uit de buurt van katten! Maar als kattenliefhebber zul je het vast prettig vinden om te weten dat er ook alternatieven zijn.

Heb jij een kattenallergie?
Veel kattenbaasjes hebben het in eerste instantie niet in de gaten dat ze allergisch zijn voor hun kat, maar geen paniek er is wat tegen te doen!

Wat veroorzaakt allergie?
Veel mensen denken dat het haar van katten het probleem is. Maar eigenlijk gaat het om de proteïne die uitgescheiden wordt via klieren om haar mond. Na het wassen van haar vacht blijven er speekselrestjes achter op haar vacht. Ook verwijdert ze tijdens haar wasbeurten huidrestjes, die overal in het huis achterblijven. De restjes zijn vijf keer kleiner dan huisstof, waardoor ze langer in de lucht dwarrelen en gemakkelijk in te ademen zijn.

Zijn kortharige katten beter dan langharige?
Niet echt! In sommige gevallen heeft onderzoek zelfs uitgewezen dat langharige katten beter zijn. Een ras dat helemaal geen problemen geeft bestaat niet, maar het is wel interessant om te weten dat katers meer proteïnen uitscheiden dan poezen. Ook scheiden gecastreerde katers minder uit dan niet gecastreerde katers.

Hoe verklein ik het risico?
Er zijn twee belangrijke factoren die het aantal allergenen in je huis beïnvloeden. Ten eerste, de hoeveelheid stoffen meubels je in huis hebt en ten tweede, of je je katten binnenhoudt of buiten laat. Is ze veel binnen, probeer haar dan vaker buiten te laten of houdt haar in een apart gedeelte in huis. Matrassen, dekens, lakens en kleden over je bank houden allergenen vast, dus laat haar er niet op slapen!

Schoonmaken is het sleutelwoord
Wen er maar vast aan: je zult je tapijt elke drie maanden moeten laten stomen. Allergenen blijven gemakkelijk in tapijt zitten en stofzuigen kan het zelfs erger maken, doordat allergenen weer de lucht in geblazen worden. Een speciale tapijtreiniger kan de ideale oplossing zijn. Zorg daarnaast voor uitwasbare anti-allergie hoezen om vooral je beddengoed en stoffen meubels mee te bedekken. Was je beddengoed minstens eens per twee weken warmer dan 40 ºC. Houd je ramen zo lang mogelijk open, zodat allergenen hun weg naar buiten kunnen vinden en frisse lucht door de kamer kan circuleren. Ook kun je overwegen om over te stappen op een houten of kunststoffen vloer en meubels die gemakkelijk schoon te houden zijn. Het is veel werk, maar het is elke seconde waard!

Zijn er medicijnen?
Vergeet niet dat er ook medicatie beschikbaar is om een kriebelende keel en tranende ogen tegen te gaan. Koop ze bij de drogist of laat ze voorschrijven door de huisarts. Er zijn zelfs injecties om de symptomen van je allergie te bestrijden. Combineer ze met het bovenstaande advies en je zult veel comfortabeler met je kat samenleven.

Veilig naar buiten

Katten zijn vrije geesten, maar geloof het of niet, vaak houden ze van een halsbandje. Het is verstandig om een aardig bandje voor haar te kopen met je telefoonnummer erop in het geval ze de weg kwijtraakt. Hoewel haar goede reukzin haar vaak feilloos naar huis leidt, kan ze gedesoriënteerd raken door enge dingen zoals vuurwerk of noodweer. Houd haar, als je dit soort omstandigheden voorziet, dan ook liever binnen. Als ze onverhoopt de weg kwijt is geraakt, vraag dan eerst bij mensen in de buurt, de dierenarts, organisaties als Amivedi, het lokale dierenasiel en de dierenopvang of ze haar gevonden hebben. Ook in omliggende gebieden kan zij gevonden zijn, want je zult je verbazen hoever een kleine kat kan zwerven. Als je kleine kat een echte ontdekkingsreiziger blijkt te zijn, kun je haar het best laten chippen. Iedere dierenarts of opvang kan dan direct zien waar haar thuis is. Zo’n chip wordt onder de huid aangebracht.

Een Kitten-Proof huis?
Er zijn een paar dingen waar je met je kitten altijd rekening mee moet houden. Een kitten is net een kind, ze wil alles onderzoeken en werkt zichzelf in de nesten zodra jij even uit het zicht bent.

Huis-, tuin- en keukengevaren
Huizen zijn gemaakt voor mensen. Alledaagse dingen zoals een gasfornuis of een electriciteitskabel kunnen van de ontdekkingsreis van je kitten een gevaarlijk avontuur maken. De nieuwsgierigheid van je katje kent geen grenzen. Hoe goed je iets ook probeert te verstoppen, zij vindt het altijd. Voor ze haar nieuwe huis betrekt, kun je daarom het beste eerst een grote opruiming houden en alles wat gevaar op kan leveren opbergen. En wees gewaarschuwd, ze is heel inventief dus zelfs de hoogste planken zijn niet veilig voor haar.

Scherm je open haard af en zorg dat ze niet bij de kamerplanten kan, want haar maagje kan niet overal tegen. Zorg ervoor dat alles wat scherp is zoals scharen en messen bij haar uit de buurt moet worden gehouden.
De keuken is waarschijnlijk het meest gevaarlijke. Kittens houden van warme plekjes, maar ovens, wasmachines en wasdrogers zijn levensgevaarlijke plekken. Check altijd of je kat veilig is voor je een apparaat aan zet. Houd ook plastic zakken, waslijnen en pannen met kokend water bij haar vandaan. Mocht ze op het afwaswater of afwasmiddel afvliegen, til haar dan op en zet haar ver weg.

Houd ziektes buiten de deur
Voor de gezondheid van je kitten is het van belang dat ze na haar vaccinatie tot twee weken niet buiten komt. Houd de deur dan dus nog even goed dicht.

Vergeet ook de ramen niet
Open ramen, vooral op verdiepingen kunnen gevaarlijk zijn. Een enthousiaste sprong of een verkeerde landing op de vensterbank kan eindigen in een lelijke val. Houd je ramen dus dicht totdat je katje helemaal op haar balans kan vertrouwen.

Kinderen en vijandige huisdieren
Kinderen houden van kittens. Maar in hun enthousiasme kunnen ze soms onhandig of hardhandig zijn en dat is gevaarlijk voor je kleine katje. Blijf dus altijd in de buurt. Honden en katten kunnen jaloers zijn op het nieuwe schattige huisgenootje en mogen dus nooit alleen met haar worden gelaten. Laat ze stapsgewijs aan elkaar wennen en alleen als jij in de buurt bent. Al snel zullen ze aan elkaar gewend zijn.

Gebitsverzorging

Wist je dat een groot aantal katten ouder dan 3 jaar last heeft van het gebit? Gelukkig kan een goede verzorging van het gebit van je kat de kans op gebitsproblemen verminderen!

Oorzaak gebitsproblemen
Vaak worden de tandproblemen bij je kat veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op de lange termijn kan leiden tot ernstige klachten. Bijvoorbeeld verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit van je kat schoon te houden.

Symptomen gebitsproblemen
Er zijn meerdere manieren om gebitsproblemen bij je kat te herkennen. Onterecht wordt vaak gedacht dat katten van nature een slechte adem hebben. In sommige gevallen kan deze slechte adem echter wijzen op gebitsproblemen bij je kat. Daarnaast kan het voorkomen dat je kat minder eetlust heeft en droge brokjes laat liggen door de harde textuur. Ook bruine aanslag op de tanden van je kat kan een duidelijke aanwijzing zijn voor mogelijke gebitsproblemen. Tenslotte is het soms mogelijk om gebitsproblemen af te lezen aan het gedrag, bijvoorbeeld wanneer je kat zich afstandelijker gedraagt. Wanneer één of meerdere van deze kenmerken aanwezig zijn bij jouw kat, is het verstandig om even naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.

Gebitscontrole
Voordat je zelf begint met het schoonmaken van het gebit van je kat, is het verstandig om het gebit te laten controleren door een dierenarts bij jou in de buurt. Deze kan je vertellen of je kat eventueel een behandeling nodig heeft, bijvoorbeeld voor het verwijderen van de tandplak of de tandsteen. Vaak knapt je kat zichtbaar op na een behandeling. Het is wel van belang om na de reiniging het gebit van je kat dagelijks te blijven verzorgen. Zonder verzorging zullen de problemen namelijk vanzelf terugkomen.

Gebitsverzorging
Gebitsproblemen bij je kat kun je helpen voorkomen door haar gebit dagelijks te verzorgen. Dagelijks tandenpoetsen bij katten blijkt in de praktijk vaak lastig voor baasjes. Maar speciale voeding of gebitsverzorgende snacks kunnen helpen de opbouw van tandplak bij katten te verminderen.

Leer kattengedrag begrijpen!

Katten staan bekend om hun typisch onafhankelijke kattengedrag, maar zijn ze stiekem misschien toch socialer dan we denken? Iedereen die ooit een kat gehad heeft, weet dat het plezier van een kat als huisgenoot mede wordt bepaald door haar typische ‘kattengedrag’: intrigerend, verterend, maar soms ook heel vreemd! Wat je je hierbij misschien niet realiseert, is hoe dit mysterieuze gedrag lijkt op dat van grote, in het wild levende katten. In de kattenwereld worden relaties gebouwd en versterkt door elkaar te wassen. Dus de volgende keer dat je jouw kat die van de buren ziet wassen, weet je dat het niet puur gaat om schoon worden. Ze bevestigen zo hun vriendschap, of maken het goed na een recentelijk gevecht. Dat leidt ons tot een ander onderwerp waar katten soms ook om bekend staan: agressie.

Wat als mijn kat agressief is?
Soms kan een kat haar baasjes aanvallen of zelfs in huis de weg versperren. Haar gedrag kan een aantal redenen hebben. Misschien heeft ze wel teveel energie doordat ze zich in huis verveelt, of ze is gefrustreerd omdat ze niet bij de vogels kan aan de andere kant van het raam. Loop jij dan toevallig voorbij, dan kan ze in plaats van de vogels, jou aanvallen. Om haar weer ontspannen te krijgen kun je haar het beste speeltjes geven of objecten om op te klimmen. Of speel jachtspelletjes met haar, door haar speeltjes aan een touw achter je aan te slepen.

Kroelen
Net als elkaar wassen, houden katten er ook van om elkaar kopjes te geven, of langs elkaars wang, zijkant en soms zelfs staart te schuren. Zo mengen ze elkaars geuren en geven ze signalen af aan elkaar. Wat het precies betekent wordt nog onderzocht, maar wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met de hiërarchie onder katten. Wij vinden het echter gewoon leuk dat onze katten liefde tonen.

Kattenbak training, een goed begin!

Geen kitten is graag alleen, behalve wanneer ze naar het toilet moet. Ze wil zelfs niet dat je op dat moment naar haar kijkt. Daarom is het belangrijk dat de kattenbak op een rustige, veilige en goed bereikbare plek staat. Je katje zal moeten leren om er gebruik van te maken. Zodra je ziet dat de nood hoog is, pak je haar op en zet je haar in de bak. Ga hiermee door tot ze zelf in staat is om op de geur af te gaan en zo de bak te vinden. Een kat is, hoe jong ook, een proper dier en daarom is het belangrijk om een goed absorberende kattenbakvulling te gebruiken die geurtjes tegengaat, zoals catsan of biokat.

Houd het schoon
Kittens houden van een schone kattenbak. Sterker nog, als de bak niet schoon is, zal ze waarschijnlijk een ander plekje zoeken. Door de bak minimaal eens per dag te verschonen, voorkom je ongelukjes. Zorg ervoor dat haar eten en drinken ver uit de buurt staat van de kattenbak en houd kinderen altijd uit de buurt van de bak.

Ongelukjes gebeuren
Een vieze kattenbak is niet de enige reden voor je kitten om haar toiletgedrag te veranderen. Soms is er een psychische reden en heeft ze meer aandacht nodig of is haar territorium veranderd. Hierdoor kan een zindelijke kitten ineens veranderen. Jonge katten die bijna geslachtsrijp zijn, kunnen ook hun toiletgedrag veranderen. Dit kun je voorkomen door ze op jonge leeftijd te laten castreren of steriliseren. Je ziet dat er veel oorzaken van veranderd toiletgedrag zijn. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.

Voorkom herhaling
Als je kat per ongeluk haar behoefte op de verkeerde plek doet, kan de geur haar aansporen om dezelfde plek vaker te gebruiken. Dus zul je de plek direct grondig moeten reinigen met water en zeep. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met ammoniak omdat de geur hiervan lijkt op die van kattenurine. Als alles weer goed schoon is, zal ze haar gebruikelijke gedrag weer aannemen. Katten zijn hele schone dieren die snel leren hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Een kitten leert dit door haar moeder na te doen. Als je kitten niet weet hoe ze de bak moet gebruiken, zul je haar een beetje moeten helpen.

Een duwtje in de goede richting
Let goed op het gedrag van je kitten. Misschien reageert ze een beetje nerveus op de kattenbak of vergeet ze waar hij staat. Zolang ze zich oncomfortabel voelt, zul je haar moeten helpen. Je kunt haar ook helpen door haar ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat en na iedere maaltijd in de bak te zetten. Als je dit een aantal keren doet, zal ze snel in de gaten hebben waar de kattenbak voor dient en weet ze waar ze deze moet vinden.

Uit het zicht, maar niet buiten bereik
Het is erg belangrijk waar je de kattenbak neerzet. Een beetje privacy en uit de buurt van haar mandje en etensbakje; maar toch makkelijk bereikbaar. Anders zal ze zelf wel uitzoeken wat de beste plek is. Zorg dat haar bak altijd schoon is, want een kat zal een vieze, stinkende bak niet gebruiken. Wees wel voorzichtig met schoonmaken. Een te sterk ruikend schoonmaakmiddel of een bak die ineens niet meer op het vertrouwde plekje staat kan haar routine verstoren.

Beloon haar op de juiste momenten
Als je kitten haar behoeften in de bak doet, beloon haar dan met aandacht of een kleine verwennerij. Zo zal de kattenbak een positieve associatie oproepen. Je zult verbaasd zijn hoe snel ze de bak zal gebruiken. Een beetje geduld en veel aanmoediging is alles wat nodig is om je kitten zindelijk te krijgen.

Tips over nagelverzorging

Een kat heeft klauwen om te vechten en te jagen. Ook zijn ze belangrijk voor haar balans op gladde oppervlaktes en haar grip als ze aan het klimmen is. Ze gebruikt de nagels van haar voorpoten om haar ergens aan vast te grijpen. En het is een wonder van de natuur hoe ze haar nagels weer tussen haar voetkussentjes kan optrekken. Ze hebben dan ook zelden te lijden.

Je hebt een belangrijke rol in de verzorging van de nagels van je kat. Controleer haar pootjes regelmatig om te zien of haar nagels niet te lang zijn gegroeid. Vooral binnenhuiskatten, hebben hier meer last van dan buitenkatten, omdat zij hun nagels ‘vijlen’ met klimmen en krabben aan bomen. Geef je kitten daarom een goede krabpaal als ze altijd binnen blijft. Dat is wel zo prettig voor je meubels.

Als je ziet dat haar nagels te lang zijn, kun je haar de eerste keer het best mee naar de dierenarts nemen en zien hoe je het de volgende keer zelf kunt doen.

Er gaat niets boven het kijken hoe de dierenarts de nageltjes knipt, maar hier zijn wat tips voor als je toch besluit om zelf haar nagels te knippen.

Je kunt een gewone nagelknipper gebruiken of een speciale in de dierenwinkel kopen.

Zorg dat je voldoende licht hebt.

Knip niet in het roze deel van haar nagels, we weten allemaal hoe pijnlijk het is als we onze nagels te kort knippen. Dit is moeilijk, als je kat donkere nagels heeft.

Als je de nagel te kort knipt zal het zeer pijnlijk zijn en waarschijnlijk hevig bloeden. Het bloeden zal uiteindelijk stoppen maar ze zal deze slechte ervaring herinneren en zich verzetten tegen iedere volgende knipbeurt.

Zorg dat je een beloning klaar hebt liggen voor als je klaar bent met knippen.

Verhuizen is moeilijk, ook voor een kat!

Weet jij hoe het voelt om naar een hele nieuwe omgeving met nieuwe mensen te verhuizen? Elke kat maakt het op jonge leeftijd mee. Gelukkig kun jij veel doen tegen de stress zodat ze snel, rustig en prettig gewend raakt.

Voorbereiding
Welke kamer wordt de eerste dagen haar woonkamer? Zoek een kamer uit waar ze de eerste dagen geen last heeft van de kinderen, andere huisdieren en de hectiek van jullie dagelijks leven. Zet haar kattenbak, bij voorkeur gevuld met hygiënische korrels zoals tegenover de deur. Vergeet niet dat je ook een schepje in huis hebt. Zorg dat er altijd een bakje vers water klaar staat, zo ver mogelijk weg van de kattenbak. Het is handig om een placemat onder de etensbakjes en de kattenbak te zetten zodat je het makkelijk kunt schoonmaken. Koop een lekker mandje voor haar of maak er zelf een. Een kartonnen doos waar je 1 zijde uithaalt, vindt ze al prachtig. Helemaal als je er een lekker dekentje inlegt. Zet haar mandje uit de buurt van haar kattenbak, maar uiteindelijk bepaalt ze waarschijnlijk zelf wel waar haar mandje komt te staan. Als je haar voor de eerste keer meeneemt naar haar nieuwe huis (en voor latere uitstapjes naar bijvoorbeeld de dierenarts) zul een reismand voor je kat nodig hebben. Veilige speeltjes, een borstel en kam en een krabpaal maken de uitzet compleet.Tot slot zul je aan de veiligheid van je nieuwe huisgenootje moeten denken. Giftige planten en schoonmaakmiddelen zullen buiten haar bereik moeten staan, voor ze arriveert.

Van huis naar thuis
Als je met je jonge katje voor het eerst ’thuiskomt’ is het belangrijk dat het rustig is in huis. Misschien is ze heel schuchter in het begin, maar dat is niet zorgelijk. Laat haar etensbak en het mandje zien. Haar nieuwsgierigheid zal haar er snel toe zetten om rustig alles te ontdekken. Als ze eraan toe is om de rest van het huis te ontdekken, zal ze het je snel laten weten. Laat de deur van haar eigen ruimte op een kiertje zodat ze op ontdekkingsreis kan gaan als het haar uitkomt.Jonge katjes leren snel, zeker als je bepaalde routines in haar dagelijks leventje brengt. Zelf zul je waarschijnlijk graag beginnen met haar lessen in zindelijkheid. Haar moeder heeft haar dit overigens al deels bijgebracht, maar ze zal haar nieuwe toilet waarschijnlijk niet herkennen. Het eerste wat je ’s morgens doet is haar in de bak zetten. En vervolgens doe je dit na iedere maaltijd en voor je naar bed gaat. Ze zal zich de routine snel eigen maken. Natuurlijk zal het wel eens mis gaan maar uiteindelijk wordt ze helemaal zindelijk. Als je andere huisdieren hebt, houdt ze dan in het begin weg bij je kitten. Introduceer haar stapsgewijs door haar de mogelijkheid te geven om zich terug te trekken. Geef ook je andere huisdieren voldoende aandacht, zodat ze niet jaloers worden. Denk er tot slot aan je kitten niet naar buiten te laten tot ze is gevaccineerd. Ook nadat ze haar inentingen heeft gehad kun je haar nog het best twee a drie weken binnenhouden.

Leuk je te leren kennen: kitten introducties
Heb je al een kat in huis, dan is er een simpele truc om de eerste kennismaking met haar nieuwe huisgenootje zo prettig mogelijk te maken. Wrijf haar in met een oud kledingstuk wat naar jou ruikt. Zo geef je het jonge katje iets vertrouwds mee waardoor ze eenvoudig wordt geaccepteerd. Omdat de nieuwe kitten nog jong is, zullen er weinig problemen ontstaan. De pikorde ligt immers al vast door het leeftijdsverschil. In de meeste gevallen zal je kitten de oudere kat volgen. Zij op haar beurt zal haar nieuwe, hulpeloze huisgenootje beschermen. Het is een stuk moeilijker om een oudere kat bij een jonge kat te introduceren omdat deze al meer zelfvertrouwen heeft opgebouwd. Het kan zelfs leiden tot schermutselingen. In dat geval zul je meer aandacht moeten besteden aan de jonge kat en ze vervolgens laten settelen. Geef ze tijdens de gewenning wel hun eigen etens- en drinkbak en ieder een eigen mandje en kattenbak.
Al snel zijn ze helemaal gewend aan elkaars gezelschap.

Je kitten zal sneller opgroeien dan je denkt, dus hier zijn een paar richtlijnen over wat nog op haar pad naar volwassenheid ligt.

Katten kunnen het gehele jaar jongen werpen, met gemiddeld 4 kittens per nestje, maar de meesten doen dit alleen in de lente en zomer. De zwangerschap duurt zo’n 65 dagen. In die tijd zoekt de moederpoes een rustige en beschutte plek waar ze haar nestje ongestoord ter wereld kan laten komen.

Blind, doof en niet zwaarder dan 70 tot 100 gram, is een pasgeboren kitten totaal hulpeloos. De moederpoes moet zelfs de ademhaling op gang brengen door het katje schoon te likken. Toch zijn haar tast- en reukvermogen al sterk ontwikkeld, waarmee ze de weg naar de tepels van haar moeder al snel weet te vinden. Wanneer een kitten begint met drinken, duwt ze afwisselend met haar voorpootjes tegen de huid om de tepels. Zo stimuleert ze de afgifte van de moedermelk. Wanneer een katje eenmaal volwassen is en ontspannen bij je op schoot ligt, kan ze soms dezelfde pootbewegingen maken als dat ze bij haar moeder deed. Het is een teken van genegenheid. Een moederpoes geeft haar kittens niet alleen de nodige voedingsstoffen, maar ook de essentiële lichaamswarmte. Kittens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daarom kruipen ze ook dicht tegen elkaar aan wanneer hun moeder ze even verlaat.

In dit stadium kan een kitten nog niet veel meer dan slapen en eten, maar ze zal snel groeien! Elke dag komt ze bijna 15 gram aan! Wanneer ze tussen de 8 en 12 dagen oud is, opent ze haar oogjes. Zoals alle kittens heeft ze lieve, blauwe ogen, maar ze kan nog ongeveer 10 dagen niet zien. Haar gehoor ontwikkelt zich tegelijkertijd en haar tandjes komen door vanaf dat ze twee weken oud is. Binnen twee maanden is haar melkgebit van 26 messcherpe tandjes volledig ontwikkeld. Ze begint te wisselen wanneer ze 6 maanden oud is. Het gebit dat dan doorkomt, bestaat uit 30 tanden en houdt ze haar hele leven lang.

Op eigen pootjes staan
Halverwege de derde week, beginnen kittens voorzichtig met het ontdekken van hun omgeving. Ze kijken van hun moeder af hoe ze klimt, deuren opent en de kattenbak gebruikt. Wanneer de katjes 4 weken oud zijn, zal hun moeder ze meer zelf laten doen.Terwijl ze ouder wordt, zal ze vaker gaan spelen met haar broertjes en zusjes. Zo leert ze hoe ze moet aanvallen en verdedigen, achtervolgen en ontsnappen en om signalen en tekens te herkennen die waarschuwen voor gevaren. Ook leert ze hoe ze een ander kan overhalen om haar te geven wat ze wil. Binnen 5 weken zijn haar zintuigen volledig ontwikkeld en na 6 weken maakt ze zelf haar vacht schoon.

Op dit moment verbruikt ze zoveel energie dat haar moeder’s melk niet meer voldoende voor haar is. Je mag haar nu langzaam over laten stappen op vast voedsel. Vol enthousiasme zal ze zich storten op alles dat jij haar voorschotelt, maar houd er wel rekening mee dat ze op haar leeftijd hele specifieke voedingsbehoeften heeft.

Lief poesje
Ook al zijn kittens enorm ondeugend, het is best mogelijk om ze al op vroege leeftijd te leren zich te gedragen. Train ze met zachte hand, door ze te belonen voor goed gedrag en ongewenst gedrag te negeren.

Oren en ogen, het belangrijkste zintuig van een kat!

De ogen en oren van je kat hebben veel te verduren. Stof binnenshuis, maar ook allerlei viezigheid en deeltjes in de buitenlucht kunnen voor problemen zorgen.

Gezonde ogen
Denk je dat je kat geïrriteerde ogen heeft, kun je ook zelf heel wat doen zonder hulp van een dierenarts.
1. Trek voorzichtig haar onderste ooglid naar beneden. De huid daar hoort roze te zijn.
2. Bekijk of haar pupillen de normale grootte hebben.
3. Ga met je kat bij een raam staan waarvan je het gordijn steeds open en dicht doet. Kijk hoe haar pupillen reageren op het lichtverschil. Een ongewone reactie kan wijzen op een probleem.
4. Zijn haar ogen wateriger dan normaal of scheiden haar ogen pus uit, dan heeft ze misschien wel een infectie.

Gezonde oren
Zoals met haar ogen, kun je ook haar oren snel en makkelijk zelf controleren op problemen.
1. Zijn haar oren feller roze dan normaal? Dit zou op een probleem kunnen wijzen.
2. Laat geen vuil in haar oren zitten. Een sterk geurend oor is misschien ontstoken.
3. Zichtbaar oorsmeer, zeker als het donker van kleur is, kan betekenen dat ze oormijt of een oorinfectie heeft.

Neem contact op met je dierenarts voor een uitgebreide controle als je vermoed dat je kat problemen heeft aan haar oren of ogen.[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Overgewicht” tab_id=”1518625183558-10-2″][vc_column_text css=”.vc_custom_1518625698896{margin-bottom: 0px !important;}”]

Help! mijn kat word te dik!

Katten zijn dol op voeding. Dat is op zich geen probleem, zolang dit maar niet leidt tot overgewicht. Want ook bij katten is overgewicht erg slecht voor de gezondheid! We kennen allemaal haar smekende blik met haar grote ogen. Ze weet dat ze daarmee onweerstaanbaar is. Daarom is het verstandig om af en toe na te gaan of ze haar honger niet wat overdreven heeft.

Doe een thuis controle
Vanzelfsprekend kun je haar wegen. Houd haar in je armen terwijl je op de weegschaal gaat staan en trek later je eigen gewicht af van jullie gezamenlijke gewicht.
Je kunt ook boven haar gaan hangen en kijken of ze een lichte taille heeft achter haar ribben. Als je haar ribben kunt voelen, heeft ze een gezond gewicht. Kun je ze daarentegen met het blote oog tellen, dan is ze ondervoed! Let ook op voor vetophopingen tussen haar achterpoten en onder haar buik.

Een te zware kat aanpakken
Begint ze er een beetje mollig uit te zien, dan kan je dierenarts vast wel een voedingsplan aanraden. Stop met het geven van snacks en snoepjes. En omdat het verstandig is om haar regelmatig kleine beetjes per keer te laten eten, kijk hoe ze reageert op 4 kleine maaltijden per dag in plaats van 2 grotere maaltijden. Ze heeft ook voldoende beweging nodig. Je kunt haar beweging per dag met beetjes uitbreiden. Laat haar 5 minuutjes langer spelen, wat je langzaam uitbreid naar een volledige workout.

Wat als ze ondergewicht heeft?
Zorg dat je het voedingsadvies van je dierenarts opvolgt wat betreft hoe vaak en hoe veel voeding je kat mag hebben. Heeft ze daarna nog steeds ondergewicht, dan is ze misschien ziek. Breng haar terug naar de dierenarts en vraag om een onderzoek.

Wanneer je geen plannen hebt om te fokken.

Het paarseizoen duurt van laat in de winter tot het einde van de zomer. Binnenkatten zijn er zelfs het hele jaar klaar voor! De voortplantingsdrang kan de oorzaak zijn van ongewoon gedrag. Een krolse poes ‘roept’ partners, wordt luid en rusteloos. Vaak rolt ze uitnodigend over de vloer. Katers raken soms betrokken in gevechten, ze zwerven ver van huis of laten overal urinesporen achter. Dat is minder leuk.Dit alles kan enorm vervelend zijn en de oplossing voor dit gedrag, of het voorkomen van een nestje kittens, is je kat te castreren of steriliseren.

Je kat steriliseren
Al vanaf dat ze 5 of 6 maanden oud is, kan een poes 3 keer per jaar een nestje ter wereld brengen. We raden aan haar te laten steriliseren, maar als je met haar wilt fokken, kan je dierenarts je daar meer over vertellen.
Kies je voor sterilisatie of castratie, dan is er veel dat je moet weten. Vanaf 5 of 6 maanden kun je deze behandeling met een gerust hart laten uitvoeren. Ook als ze nog geen nestje heeft gehad.

Je dierenarts heeft al vele malen sterilisaties en castraties uitgevoerd, dus het is niets om je zorgen over te maken. Als je haar in de ochtend naar de dierenarts brengt, mag je haar vaak nog dezelfde dag mee terug naar huis nemen. Ze is onder narcose geweest, dus ze kan nog een beetje versuft zijn wanneer ze wakker wordt. Laat haar in een rustige omgeving weer helemaal bijkomen en vergeet niet haar af en toe zachtjes te aaien.
In sommige gevallen zal ze wat aankomen na de operatie. Een uitgebalanceerde maaltijd, zoals de WHISKAS® Kitten Maaltijdzakjes, is dan extra belangrijk.

Je kat castreren
Je kat castreren heeft andere voordelen. De neiging van een klein katertje om te sproeien om zijn territorium af te bakenen zou weg moeten trekken. Hij heeft minder de behoefte om ver van huis te lopen of met andere katers te vechten. Als resultaat komt hij niet meer thuis met krab- of bijtwonden en is beter beschermd tegen ziektes als leukemie en FIV. Deze ziektes loopt hij op door seks of verwondingen tijdens een gevecht. Daarnaast verkleint het de kans op tumoren in de tepels of baarmoeder van poezen en bij katers problemen in de plasbuis. Het gaat dus niet alleen om het voorkomen van een kattenbevolkingsoverschot in huis!

Een kat voelt zich beter met een mooie vacht!

Je kitten vraagt nogal wat van je: Heel veel aandacht, regelmatige, goed uitgebalanceerde maaltijden en wat hulp bij de verzorging van haar vacht.

Goede vachtverzorging zorgt voor de groei van haar glanzende, gezonde vacht. Als je er vanaf het begin een routine van maakt, wordt het voor jullie allebei iets wat er gewoon bij hoort. Binnen de kortste keren gaat ze alvast liggen en geniet ze volop van haar dagelijkse borstelbeurt. Bovendien brengt het jou en je kitten dichter bij elkaar.

Je kitten zal de eerste keer misschien wat zenuwachtig zijn wanneer je haar borstelt. Laat haar dan even rustig spelen met de kam of borstel. Zodra ze eraan gewend is, is het minder spannend voor haar. Aai haar eerst rustig, vooral bij haar buikje en moeilijk te bereiken plekken, zodat ze eraan gewend raakt. Het is allemaal een kwestie van geduld. Als ze eenmaal beseft dat geborsteld worden hetzelfde voelt als geaaid worden, zal ze spinnen van plezier.

Als ze de kam heeft geaccepteerd, gebruik hem dan om het dode haar uit haar vacht te halen. Het beste is een kam te gebruiken met ver uit elkaar staande tanden.

Aan het werk
Begin voorzichtig met haar kopje en borstel dan haar lijfje, staart en pootjes. Ga uiteindelijk nog eens met een zachte borstel over haar hele lijf om alle losse haren eruit te halen.
Een borstelbeurt is tevens een mooie gelegenheid om haar hele vacht en huid te controleren op knobbeltjes, uitslag, wondjes of andere tekenen dat er iets niet in orde is. Kijk ook er tekenen zijn van vlooien of andere parasieten. Klitten moeten verwijderd worden voordat je haar gaat borstelen. Maar door je katje regelmatig te borstelen, zal ze niet snel klitten hebben.

Is haar vacht echt heel vies? Veeg haar dan eerst schoon met een schone doek die je in warm water vochtig hebt gemaakt.

Gebruik nooit zeep, dat kan haar huid irriteren!

Voeding is heel belangrijk voor Uw kitten!

We kunnen voor onszelf op elke verpakking precies lezen wat we binnen horen te krijgen, maar wat heeft een kat nu precies nodig? Net als jij heeft een kat evenwichtige voeding nodig. Alleen kan zij hier niet zelf voor zorgen, daarvoor heeft ze jou nodig.

Kittenpakket
Als een kitten 13 weken oud is, mag hij of zij zijn ouderlijk huis verlaten. De verhuizing van woonomgeving, het gemis van moeder en broers en zusjes is vaak al veel voor een kitten om te verwerken. Als je het kitten dan ook nog meteen ander voer gaat geven zouden de kittens diarree kunnen krijgen. Dat is de reden dat de nieuwe eigenaren een kitten-pakket mee krijgt met daarin o.a. het voer wat ze hier gewend zijn. Zo kan de kitten de eerste week zijn eigen voer eten en langzamerhand, door te mengen met ander voer wennen aan het voer wat u wenst te geven, echter bevelen wij wel aan voor een goede voeding te kiezen.

Vitamines zijn nodig voor groei
Vitamines zijn onmisbaar voor de ogen, de groei en de stofwisseling van je kat. Voor het goed functioneren van haar lichaam heeft ze vitamines nodig. Elke vitamine heeft zijn eigen rol hierin. Als ze haar pootje snijdt, helpt de ene vitamine met het stoppen van het bloeden en de andere voor het helen van de huid. Vitamines komen vooral voor in lever, nieren , granen en gist.

Mineralen voor botten
Mineralen geven je kat sterke tanden en botten en zorgen voor een goede stofwisseling. Zorg echter dat ze niet teveel krijgt, want mineralen zijn moeilijk op te nemen.
De belangrijkste mineralen zijn calcium, fosfor, kalium, natrium, chloor en magnesium. Ook heeft je kat bepaalde spoorelementen nodig zoals ijzer, koper, mangaan, zink en selenium. Een goede bron van mineralen in kattenvoeding zijn vis, vlees, lever en granen. Als je je kat een evenwichtige, complete voeding geeft, is het niet nodig om haar daarnaast mineraal supplementen te geven.

Essentiële vetzuren
Je kat heeft essentiële vetzuren nodig voor haar huid, vacht, voortplantingssysteem en stofwisseling. Vet en vetzuren zijn een belangrijke energiebron en zorgen ervoor dat haar eten goed smaakt. Ook is vet belangrijk bij de transport van vitamine A, D, E, en K in het lichaam. Essentiële vetzuren vind je vooral in dierlijke vetten en plantaardige olie.

Koolhydraten en vezels
Koolhydraten zijn een bron van energie. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang. Granen, als rijst, koren en tarwe zijn goede bronnen van koolhydraten en vezels in de voeding van je kat.

Eiwitten voor kracht
Eiwitten zijn onmisbaar voor de groei en spieropbouw van je kat. In het meeste levend weefsel zoals haar, huid, nagels en spieren vinden we eiwitten. In het lichaam van je kat vind je duizenden verschillende eiwitten die allemaal een andere functie hebben. Eiwitten bevatten essentiële aminozuren die je kat nodig heeft om fit en gezond te blijven. In kattenvoeding met vlees, eieren, graan en gist vind je veel eiwitten.

In kattenvoeding met vlees, eieren, graan en gist vind je veel eiwitten. In goede maaltijden vind je alles wat je kat nodig heeft; een perfect evenwichtig dieet met ingrediënten zodat ze gezond en happy blijft.